Salam kepada semua,



Tak sampai 24 jam pendedahan blogger baru copy paste entry secara melampau , ramai yang beri respon yang menunjukkan perbuatan tersebut memang tidak boleh diterima. Ini bukan copy paste biasa, ini copy paste luar biasa.

plagiat/copy paste/plagarism

Setelah beberapa blogger buat entry mengenai copy paste ni, berita ni sampai ke empunya blog.



klik untuk tumbesaran gambar

"adess...panas nyer ....padan muka aku tu la...mencuri entri org je keje..kan dah kene bang..haha"


Walaupun komuniti blogger ni besar dan bersepah insan yang bergelar blogger, tapi tak mustahil blog copy paste entry ni tak terkantoi. Kecik jer dunia blog ni. Pusing-pusing jumpa entry sama. Macamana sama pun, orang akan tanya dulu mana sumber. Kalo mengaku sendiri punya hasil(tak mengaku), memang terbaik la perangai.



klik untuk tumbesaran gambar

Yang atas ni gambar perbicaraan Yiedpozi dengan empunya blog. Untuk pengetahuan, Yiedpozi seorang pelajar Tingkatan 1 dan empunya blog copy paste Tingkatan 5?? Apa cer?? Budak muda lagi bagus dari dia. (bagi aku alasan dia tak boleh diterima)

Sumber gambar dan info dari Akmalhilmi Seksi

Saranan aku.

1. Dia delete semua entry dan buat seperti semua blogger baru. Mulakan dengan 0 dan usaha sendiri entry baru. Nak copy paste ada caranya. Bukan bulat-bulat sebijik tanpa backlink.

2. Dia delete blog tu dan buat blog baru.

Terpulang la samada dia nak buat atau tak antara dua tu. Apapun aku harap dia jadikan panduan atau pengajaran apa yang berlaku. Nak berblogging, jaga etika blogging. Kalau blogger baru sangat, bukan copy paste macamtu caranya untuk blog naik cepat. Sendiri punya blog, sendiri tetapkan apa jenis blog nak buat.





Buat baik dibalas baik, buat jahat(kerja kotor) jangan sekali..=)





p/s:nak diikutkan, empunya blog tak marah pun kalau kita minta izin nak share entry. Yang penting letakkan link entry asal dalam blog. Selamat berblogging dengan cara berhemah...

37 Responses so far.

  1. seksi tak ketinggalan ye kaw
    hahaha

  2. GT says:

    Ok grg btui ZE hari ni ^^

  3. serol says:

    niat dia mmg nak mengkopipes habis2.. bukan nak share.hehe.. macam2 la diorg ni.. dulu aku tak pernah terpikir nak copypaste entri orang lain

  4. Nordin says:

    ni kalau ikut akta hakcipta dunia maya, boleh kena saman sudah ni...

  5. zirconia says:

    ada pulak alasan macam tu eh.

  6. PKE says:

    Oh..ini rupenye budak tu..
    Macam ni la,aku cadangkan dia delete je semua entri tu,tak payah delete blog..mula dari kosong balik..minta maaf juga dengan mereka2 yang pernah dicopy entri mereka..

  7. macammana ye nk tahu org copy paste entry kita selain dr copyspace?

  8. eqbalzack says:

    adalah lebih baik setiap entry gunakan idea kita sendiri walaupun sepatah perkataan...

    saya juga pernah menjadi mangsa blogger yang copy gambar2 di blog saya...

    saya emel secara personel dan maafkan blogger tersebut dan nasihatkan dia kalau nak ambil gambar dr mana2 sumber, berikan kredit pada owner...

  9. baik buat entry pasal gambar je.. senang.. search kat google images, then letak dalam blog..
    tapi letak la gambar2 yang menarik..
    yg penting jangan lupe letak source gambar (kadang2 aku pun lupe letak.. hehe)

  10. Cik Dil says:

    betul2..jgn duk maen kopi paste jer...kn2

  11. satu je bagi aku, jujur lah..itu je...aku pun baru gak..bila ada entri yang sama ngn lain, aku bagi kdt..wlupun niat aku xikut entri dia..hoho..takut kena cop Mr.Palgiat pl nnt..

  12. Shadawentz91 says:

    hehe. baru dia taw.

    tp rupa mcm tak insaf je.. =..=

  13. Gadis KG Separa Bandar says:

    hahaha...nak tergelak pon ada... rileks jer dia nowh walopun dah terkantoi teruk...

  14. aish...
    nk copy2..
    wat ayat sendiri la huk2

  15. fiq says:

    semoga beliau insaf :)

  16. cikgu akim says:

    aduh!!!!!!dahla nama hampir sama..malu2..

  17. Mr.Eye says:

    salam...saya ada respon pasal ni and mention ur name..harap xmarah...kalo xsuke, bgtau..boleh remove nt..ni linknye..
    http://xsalah.blogspot.com/2011/01/tak-salah-nk-plagiat.html

  18. ZE says:

    hahah..seksi tu yang penting..=)

  19. ZE says:

    haha..GT punya entry lagi garang..kehkeh

  20. ZE says:

    sama la..tak terfikir cara macamni..sulu rasa kita budak baru, kita buat cara budak baru..sekarang macam tu pulak caranya yer..

  21. ZE says:

    memang dah patut kene saman dah..=)

  22. ZE says:

    kita tengok la akhir bulan nanti, dia delete ke tak..

  23. ZE says:

    dari sikap tanggungjawab atau keprihatinan blogger lain yang memberitahu bahawa entry kita ada orang copy paste..=)

  24. ZE says:

    harap dia amik nasihat tu dan jadikan panduan..

  25. ZE says:

    gambar banyak sangat sumber..
    entry kadang2 blogger dah boleh cam..siapa empunya entry tersebut

  26. ZE says:

    betul3x..hehe =)

  27. ZE says:

    copy paste entry ada caranya..
    bukan dalam blog ada segala copy paste dar entry blogger lain..

  28. ZE says:

    tengah rileks dah ni..hehe

  29. ZE says:

    semoga begitu la yer..=)

  30. ZE says:

    hehe..hampir sama atau memang sama..=P

  31. ZE says:

    ok, peace ^_^

  32. hahaa.hari tu ada budak yg copy paste entry sy..sy sendiri yg dapat tahu.

  33. ZE says:

    oh, bagus la tu..=)

  34. terbaik dari ladang...da lame kes ni..haha aq bru bace..TERBAIK LA ZE

Share