Salam kepada semua,



Semoga semua dalam keadaan sehat sejahtera. Apa cerita entry aku kali ini? Pagi tadi bukak blog dan tumpuan utama aku mestilah nak tengok jika ada komen-komen terbaru di blog. Terima kasih yang sudi komen, komen anda akan dibalas serta merta. Apa kes pulak dekat spam ni?

anonymous

Tak perasan pulak aku ada komen masuk kat spam. Dah la datang dengan identiti anonymous, spam pulak kat kotak komen aku. Aku tak nak ulas banyak-banyak mengenai anonymous ni sebab aku dah buat entry mengenainya di entry Apabila anonymous meluahkan kata-kata.

Bila dikatakan spammer, semestinya adalah mereka-mereka yang cuba untuk promote/spam link di ruangan komen. Bagi aku, aku tak berapa kesah dengan mana-mana blogger yang nak spam. Kalau ada kata-kata kesat dan tak layak ada dalam komen aku tu memang layak aku delete terus la. Tapi yang ini spammer macam haramjadah. Lihat gambar dibawah.

KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN GAMBAR



Apa kebenda penis-penis ni? apa pil-pil ni?

"i need a backlink by comments on your blog / forums or guestbook to make my website appear in search engine. I am getting desperate Now! I know you'll laugh while reading this comment !!!"

Maaf la bro, jangan harap aku nak bagi backlink..haha Nak kasi apper kat search engine, sila la selalu update yer update..heheh Tengok, aku dah gelak. Taw-taw je dia ye aku akan gelak komen dia ni. Untuk pengetahuan semua, itu website nak besarkan penis yer..kehkeh



Antara sebab utama komen spam ni aku tak publish adalah komen tersebut sama. Semalam dah ada 2 komen yang sama, hari ni tambah 1. Esok lusa kang mana taw dia copy paste lagi bende yang sama. Memang layak delete jer ni.



Yang tak boleh blahnya, dia spam kat entry yang sama pulak tu. Mungkin dia paham "malware detected" jer kot..kehkeh




NOTA:

Kalau nak spam link tu boleh jer, aku benarkan tapi jangan la entry yang sama yer. Diulang, jangan entry yang sama yer. Kasi update entry baru tu. Orang nak singgah nanti rasa muak jer sebab entry sama. Terima kasih atas kerjasama anda dan selamat berkomen-komen. =)

22 Responses so far.

  1. masmurni says:

    tak suka la klu ada spesis2 cmni komen kat blog..penah kena maki hamun dr anon ni...pastu akak terus ubah setting utk komen...skrg just mereka yg berdaftar dgn google je leh komen kat blog akak..

  2. GKSB pon menerima nasib yang sama..

    dok antar pasal penis-penis ni...

    penis?

    apa tu??

    hohoho

  3. Nordin says:

    haha! memang layak dihumban ke laut komen2 itu

  4. @masmurni boleh je buat macamtu, tapi tak mesra nak buat orang komen..=)

  5. @Nordin humban, jangan tak humban..hehe

  6. bardboo says:

    slalo gk dpt kat blog..tp yg penis2 tu xdela..hehe...

  7. blogspot pun kena juga ke..

    maaf bro xtau pasal nie

  8. @bardboo yang penis2 ni baru lagi ni, macam hape tah..hehe

  9. Anip™ says:

    kalau pakai wordpress, lg byk spam doe, ish~ nasib ade akismet.

    BLOG GEMPAKZ SIOT

  10. tak paham.....mende nie

  11. @Anip™ spam link blog tak mengapa, ini spam haramjadah..hehe

  12. Bungakopi says:

    aku ada gak spam tu. sblm ni aku tak pernah perasan pon ada spam. dia ada bg link tp aku xklik pon. delete je layak. huhu

  13. @Bungakopi delete, jangan tak delete..hehe

  14. Wordpress lagi banyak. ada yang siap puji, klik klik ke lain perginyer.. ini pun blogspot dah upgrade dengan kewujudan komen yg ditapis masuk ke spam tu, if tak dlu, masuk terus kat bahagian komen, naya je if org lain yg klik. tet .

    :)

  15. kalau wordpress sesuai pakai akismet, tapi blogspot tak tahu sesuai lak kena pakai ape...

Share