Salam kepada semua,


Kali ni aku nak bagitaw cara-cara atau tutorial bagaimana nak membuat fan page facebook yang korang boleh nampak ada kat sidebar blog ni. Ada blogger tanya melalui facebook, tapi sampai sekerat jalan je sebab aku tiba-tiba lupa dan amik masa nak ingat balik. Jadi, aku cuba jadikan entry supaya mana-mana blogger yang berminat nak buat boleh la rujuk sini.



Pertama sekali korang mesti ada facebook ..hehe Siapa yang dah deactivate facebook tu, kene la aktifkan balik yer..=P



Ok, mula-mula klik ini http://www.facebook.com/pages/create.php . Korang akan nampak seperti gambar diatas. Untuk page blog Zack Entry ni, aku pilih community yang belah kiri. Cipta la apa nama page untuk blog masing-masing. Dah pilih nama, klik create.



Selesai korang klik create, korang dah pun ada page sendiri. Sekarang klik ini pula http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like dan akan keluar seperti gambar di atas. Yang ini macam nak letak kat dalam blog ni.



Setiap page akan ada url page masing-masing. Boleh check kat sini Blog Zack Entry atau rujuk dalam gambar.



Copy link url page blog yang korang buat tadi di ruangan kotak yang telah disediakan. Hasilnya akan jadi macam gambar di atas. Kat situ korang boleh pilih macamana rupa page fan facebook yang korang nak.



Page ni ada 2 pilihan warna. Samada warna light atau warna dark. Ikutlah warna yang mana berkenan..=)



Dah pilih, tekan code. Pilih code yang atas sekali yang ada dalam ruangan kotak iframe.



Copy code tersebut dan pastekan ke dalam ruangan html. Selesai.



Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh komen di ruangan komen entry ini atau contact melalui fb atau ym. Twitter aku tak rajin lagi nak bukak sangat. Ok, selamat mencuba.









Semalam bukak nuffnang, bintang dah makin bertambah. Apa maksud dia, aku pun tak tahu. Harap ada kebaikan la dengan bintang tu..=)







p/s:nampak gaya raya haji tahun ni raya kat umah jer >.<

13 Responses so far.

  1. framestone says:

    menarik.. boleh bro amik tutorial nie untuk OhPakar.com if boleh hubungi bro ek

    bagus la bintang dah bertambah.. harapan untuk BE ade la tue..

    lagi bagus jika semua kategori melebihi dari 3 bintang :)

  2. Kechixx says:

    hehehe...saya pun kekadang dapat bintang...tp x tahu apa mksdnya...:)

  3. hahhaha..apa mksud bintang tu ek..mui pun xtau..kekeke

  4. ZE says:

    ntah la..tak tahu jugak..=)

  5. ZE says:

    sama la kita..=)

  6. ZE says:

    boleh je amik..=)

  7. Velasrizal says:

    mmg bagus gajet ni..ku dh wat dh..

    Blog AkU dAn SeSuAtU Diciplak ?

  8. Eazy Izzuddin says:

    dah tau skit2 hehe
    thanks

  9. ZE says:

    gembira dapat berkongsi..=)

  10. Izwan says:

    terima kasih atas perkongsian tu. memang susah klau takde guideline...

  11. Duniasigadisbunga says:

    tq untuk ini :)

  12. Fiq Fikri says:

    whahahah..fiq pon baru buat fanpage thanks bagi step by step~

Share