Salam kepada semua,



Mesti masing-masing dah menikmati keseronokan dan keselesaan duduk di rumah.Cis! Aku masih lagi di Ipoh sorang-sorang di rumah. Kali ni aku nak cerita mengenai aku menabung duit syiling. Pernah korang mengumpul duit syiling? =)



gambar credit to Konflik Emora Valeria



Aku ni jenis tak suka sangat nak bawa syiling ke hulu ke hilir. Kalau masuk dalam poket, nanti bila berjalan dia berbunyi lak. Kalau nak masuk dalam dompet, nanti terlompat lak dari dompet. Dompet aku ni jenis yang tak ada tempat isi duit syiling. Jadi, keseluruhannya, duit syiling aku akan simpan atau isi dalam bekas khas untuk duit syiling.



Aku guna bekas "Hot & Spicy Flavoured Snacks". Ini hadiah masa dapat tempat ketiga dalam pertandingan bowling peringkat Politeknik Ungku Omar. Aku lebih minat yang ini sebab dia punya ruangan dalam lebih besar dari Pringles. Senang sikit nak korek bila terdesak..hehe



Masuk ni dah 3 sem aku amalkan penyimpanan duit syiling ni. Tapi biasa la, bila nak habis je sem aku akan "cash out" jadi duit kertas..hehe Dah "cash out", baru la boleh jalan-jalan ..=)



Selalunya aku akan kira waktu lapang jer. Takkan la nak buat waktu peperiksaan akhir lak kan. Tapi nak kira duit syiling ni pun kene ada sikap sabar jugak. Kalau tak, nanti asyik salah kira jek. Jenuh nak kira balik.



Untuk memudahkan aku membuat pengiraan, aku akan susun mengikut sen. Senang nak darab tambah tolak. Nak lagi rajin, aku akan amik kertas dengan kalkulator. Kompem tak silap kira..hehehe Siap je kira, terus cari kedai mana yang nak duit syiling..keke





Agak-agak korang berapa duit syiling yang telah aku tukar jadi duit kertas?hehe (ini bukan contest) =P










p/s:"tengah malam semalam, sekali lagi rumah sewa dilanda banjir tapi masa tu aku tengah tidur nyenyak sebab hujan lebat"..seb baik selipar jepun aku tak hanyut sekali (^_^)

45 Responses so far.

  1. zirconia says:

    banyaknya duit syiling! best nie bila hujung sem boleh shopping. umah sini pun banjir jugak. hoho :D

  2. ahaha terSAMA konsep, gagah simpan smpnjang sem, akhir sem jer abis =)

  3. eiysya says:

    isk.. menabung untuk kesenangan di akhir sem rupanya.. patutnya guna tabung badak ke..yg kena pecahkan baru bole cash out..haha~

  4. kreatif buat tabung. Jimat tak payah beli tabung.

  5. irawna says:

    aku pun dh mnbung duit syiling,tp guna btol air mneral ja,ahhahaa

  6. Izyanty10 says:

    i dulu zaman study pun kumpl duit syiling gak, mls nk simpan dlm bag, berat....ujg sem cash out arr huhuhu

  7. wawa says:

    suka simpan duit syiling jgk...huhu..
    pastu bila nk g tukar kat kedai malu sebab nnti org lain tgk je..hukhuk

  8. azwan says:

    banyak duit syiling tu...aku mmg takleh nk simpan duit syiling.sebab asyik nk guna buat bayar parking aje

  9. ZE says:

    betul gak tu..=)

  10. ZE says:

    pergi la masa orang tak ada..hehe

  11. ZE says:

    sama la kita..=)

  12. ZE says:

    pertama kali dengar org simpan duit guna botol mineral..=)

  13. ZE says:

    haha..takpe, guna yg recycle..boleh menabung lagi..hehe

  14. ZE says:

    sama konsep yer..=)

  15. ZE says:

    bkn shopping jer, macam2 boleh buat..hehe
    sekarang kerap sangat hujan lebat tengah malam..adeihh

  16. ZE says:

    bkn shopping jer, macam2 boleh buat..hehe
    sekarang kerap sangat hujan lebat tengah malam..adeihh

  17. Eazy Izzuddin says:

    Whoa..
    mari menabung dari sekarang..
    xD

  18. Weeda_us says:

    weeda kumpul duit syiling dah penuh 2 botol mandian yang 1 liter tu..hee..=))

  19. ZE says:

    wow yg ni guna botol mandian lak..=P

  20. ecar182 says:

    masa kat matrik dulu siap bwk tabung lg,,dpt la jugak dalam rm50 :)

  21. .copie says:

    Rm116!
    hahahaha..

  22. Cutiegurlz_ctfc says:

    snf buat bnda ni. tp x cash out sbb nk jdkn amln. nk hrpkn bln2 msuk bank mmg tak lah. :)

  23. saya pon suke simpan duwet syiling. skrg nak dekat rm200 dah :D

  24. L@n@ says:

    simpan sikit2 lame2 kadi bukit ..

  25. Anna Boleyn says:

    waaaaa! respek betollah dengan awak sebab boley kumpul duit syiling macam ni. saya tak pernah kot boley dapat banyak camtu. mesti terguna gak. saya rasa dalam 80++ kot yang awak dapat cash out tu. hehe ;p

    gile pemalas nak kira betol2...sebab ni bukan contest kan? muahaha ;p



    p/s :hari sabtu ngan ahad rajin on9 tak? bagi jawapan kat sini :

    Anna Boleyn's Survey 2 : Weekend....... Get Online or Hang Out??

  26. perkasa002 says:

    sme la cm aku..tiap2 sem dok kumpul duit syiling..cukup abis sem je..kire sume..haha..

    Terima kasih kerana sudi memberi komen di blog saya, saya membalas dengan kunjungan anda itu =)..
    ***Lihatlah Entri Terbaru Saya Disini***

  27. ZE says:

    jom menabung balik..=)

  28. syazberry says:

    fuyooo. hehe. syaz xkumpul wet syiling. mak n ayah syaz yg kumpul. dulu slalu gak kumpul yg duit seringgit 50 sen syiling dulu. hehe. last2, syaz yg kebas, buat duit basuh baju mse zmn matriks. hehe. bukan syaz curi taw, mama syaz yg bagi. miahaa

  29. ZE says:

    banyak sangat tu..3 angka jer..hehe

  30. ZE says:

    dah jadi bukit, bukit kene rata lak..adess

  31. ZE says:

    wow, boleh mintak belanja ni..=)

  32. ZE says:

    teruskan amalan itu..=)

  33. ZE says:

    haha..kantoi disitu..XD

  34. chekguisza says:

    selalu juga kumpul duit syiling..
    selalunya saya dan suami beli barang yang dihajati oleh anak2 bila tabung tu penuh..
    cuma baru2 ni jer kami mula menabung untuk anak-anak guna duit syiling yang tersimpan sebab anak pun tak banyak ragam dah dan dah faham konsep menabung... :)

  35. zoulhusni says:

    Zul banyak gak duit syiling, esp after beli paper...pastu kumpul banyak2 dalam keta...huhuhu..pernah gak berharap, lpas ni bukak je box tuh, keping jadi kertas..pergh, masyuk...!!!

    http://zoulhusni.blogspot.com

  36. :) tabung xpenah penuh sbb duet wat isi kat mesin basoh lak.(teehee) :)

  37. ZE says:

    dah lama dah tak guna mesin basuh guna syiling..=)

  38. selalunya duit syiling habis dkt mesin RO dan mesin basuh...

  39. selalunya duit syiling habis dkt mesin RO dan mesin basuh...

  40. Fazlyza_ar says:

    sy nk wat projek ttg tabung.....

  41. ZE says:

    projek tabung??ada apa-apa yang boleh saya bantu?? =D

  42. hafiz 013 3882784 ipoh says:

    bro, lokasi mana? kalau ade syiling banyak rasa nak tukar duit kertas bole call gua... tq

Share