Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Facebook-icon

Kali ini aku nak ajar macamana nak lajukan loading facebook. Aku pun dah buat dah dan hasilnya loading facebook jadi lebih baik dari yg sebelumnya. Nak kata laju sangat pun, kalau internet slow sangat facebook tetap slow jugak. Tapi buat masa ni loading facebook agak laju dengan keadaan internet aku sekarang ni.



Ikuti setiap langkah-langkah dibawah

Langkah pertama



Pergi ke C:\WINDOWS\system32\drivers\etc atau copy paste jer dekat browser file macam dalam gambar

Langkah kedua



Pastikan dalam file, korang akan nampak file "hosts" macam dalam gambar. Sekarang sila bukak New Text Document / Notepad.

Langkah ketiga



"Drag"kan file "hosts" tu ke notepad. Tekan tetikus korang pada file "hosts"(jangan lepas) dan tarik ke notepad. Rujuk gambar.

Langkah keempat



Pastikan notepad korang akan jadi macam dalam gambar.

Langkah kelima



tambah ayat ini dalam notepad..

::1 localhost
203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com

rujuk seperti gambar diatas, atau akan jadi seperti dibawah;

Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.

This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.

This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
entry should be kept on an individual line. The IP address should
be placed in the first column followed by the corresponding host name.
The IP address and the host name should be separated by at least one
space.

Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.

For example:

102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
38.25.63.10 x.acme.com # x client host
127.0.0.1 localhost
::1 localhost
203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com


selesai jer korang edit dalam notepad, klik save(bukan save as). Selesai.

Sekarang cuba try bukak facebook, ada perubahan atau tak. Kalau ada perubahan lebih laju, ok la kot. Kalau tak laju jugak, tak taw la. Sebab aku buat sekali jer, ada la perubahan sikit. Takda la laju sangat tapi lebih ok. Harap korang faham apa yang aku nak sampaikan.

Rujukan

Cara Mengatasi masalah Lambat Loading Facebook
Bypass Facebook Slowness In Malaysia


Kalau ada yang dah buat, bagi la taw hasilnya ok..kalau jadi bagitaw, tak jadi pun bagitaw jugak..




kalau suka tekan "like", nak "share" pun boleh..:)

21 Responses so far.

  1. Thanks Zack for this info! Laju la sikit FB :D

  2. Mr Daha says:

    Nice tips.. dah try dah. Tak taw la makin laju ke tak sbb loading facebook dah mmg "agak" laju bagi aku. so xdpt nk beza sebelum dan selepas. ha3.

    Thanks for the tip and tutorial bro. =D

  3. salam

    mmg nice tutorial ni..
    nak cuba balik keje nanti.. thanks yea.

  4. Yay!!!!!!!! berjaya gila! Timer kasih daun ubi! Best sungguh entri ini.

  5. aRoL says:

    nice tutorial...tapi tak perasan plak semakin laju atau tak pasal sebelum ni kebiasaannya memang cepat loading dia..anyway thank.

  6. kena buang # sebab itu tanda comment. klu x script itu useless

  7. ms.Eye says:

    thx... menjadi.

  8. bro aku dah cuba buat tapi tak berjaya..
    aces denien kenapa??

  9. bro aku punya windows tu.. 1993-2009 laa..
    yg ko bagi contoh utk 1993-1999. adakah disebabkan itu?

  10. @apezs shah skrg yg guna window xp dan window 7 ok jer wat masa ni..bro guna window apa?

  11. kalau buat untuk blog boleh tak?? tukar url FB tu ke blog url aku contohnya...

  12. iman musa says:

    tak menjadi...
    sebab mase nak save, laptop aku kate "acces denied"
    any suggestion??

  13. jeera says:

    WAAAAAAAAAAHHH LAJUU!!!!!!!
    SERIOUSLY!!!
    THANKS A LOT !!!

  14. Tanpa Nama says:

    hmmmm . still lmbat gak larrr ..
    T_T

  15. zack..da laju ckit la.tengs a lot..=)

  16. tenkiu ! cepat sikit nk men fb . hehehehe

  17. Tanpa Nama says:

    pada yg dah try tp x bleh save. sila klik kanan dulu pada notepad>klik run as administrator>file>open.
    pas2 browse cari lokasi c:windows/system32/drivers/etc/hosts.
    bila dah smpai folder etc tp x der kuar file host, anda kena pilih kat "type file" sebagai all.

    dah kuar file host tu baru buka.copy server dlm tutorial nih.pas2 save.

    selamat mencuba

    ______________
    satkong

  18. hafiz says:

    baik ping jew facebook.com kt cmd...dy lajukn internt

Share