Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

blogger icon

Kali aku nak buat tutorial macamana nak selesaikan masalah double entry/posting atau masalah entry ada dua. Sana sini ada blogger mempunyai masalah tiba-tiba entry ada dua. Jadi kepada sesiapa yang ada masalah double entry/posting atau masalah entry ada dua, boleh ikut cara ni.

Langkah Pertama

Sila buka dashboard => Design => Edit html

Langkah Kedua

Sila klik expand widget templates terlebih dahulu

Langkah Ketiga

Sila cari code dibawah..

<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>

Macamana nak cari? Dengan mengunakan kotak Find (ctrl + F atau f3), copy code diatas dan paste dalam kotak find

Langkah Keempat

Bila dah jumpa code tersebut, delete code tersebut

Langkah Kelima

Sila preview terlebih untuk kepastian

Langkah Keenam

Jika blog dah ok dan tak jadi dua entry, boleh save. Siap!



p/s:jika ada masalah, boleh bagitahu di ruangan komen


kalau suka tekan "like", nak "share" pun boleh..:)

9 Responses so far.

  1. ramai kawan kene.. =.=

  2. thanks for the tuto ZE!!

    :p

  3. Intan says:

    Baru tahu ada masalah cam gini ghupanya...

    Anyway thanks for sharing this tutorial ;)

  4. saya suka dan saya tekan like
    :)

  5. --hunny-- says:

    ZE.saya ada masalah.masalah ada double entry.saya dah buat mcm yg kat atas ni.tp still xbley..dia keluar ayat ni bila preview.

    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
    XML error message: The element type "b:section" must be terminated by the matching end-tag "".

    macam mana nak buat ek..please help me..

  6. Tanpa Nama says:

    x jumpela code atas tu.. camne ea?

  7. @--hunny--same lah..i pun ble buat jaduk macam tu..camne nak buat??

  8. Salam.
    Saya cuba copy paste HTML code tersebut dari page ini tapi tak boleh.Lalu saya cuba salin satu2 tapi yang tertera di HTML blog saya adalah BLOG1 dan bukan BLOG2.bagaimana ya?

  9. kalau tak jumpa BLOG2 tu dan hanya ada BLOG1 jer maknanya tak ada la double entry tu..

Share