Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Facebook-icon

Entry sebelum ni adalah Tutorial Nak Lajukan Loading Facebook. Hasilnya adalah ada yang menjadi dan ada yang kata tak jadi. Tapi bagi yang tak jadi tu, ada yang kata access denied. Harap tutorial ni dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Apabila korang cuba untuk menukar fail Host atau fail Lmhosts pada Microsoft Windows Vista, atau Windows 7, berkemungkinan korang akan menerima pesanan error seperti ayat di bawah:

Error message 1

Access to C:\Windows\System32\drivers\etc\ hosts was denied

Error message 2

Cannot create the C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts file.
Make sure that the path and file name are correct.

Cara untuk menyelesaikannya adalah:

Klik Start, klik All Programs, klik Accessories, right-click Notepad, and lepastu klik Run as administrator.

Note:
If you are prompted for an administrator password or for a confirmation, type the password, or click Allow or Yes.

Bukak fail Host atau fail Lmhosts, buat perubahan yang diperlukan, kemudian klik Save pada menu Edit. Jika anda menggunakan Windows 7, korang akan perlu klik untuk Save pada menu File.

credit:

terima kasih kepada Miss Senget
rujukan tutorial Microsoft.com

Diulang sekali lagi, tutorial lajukan loading facebook ini mungkin berkesan atau mungkin tidak berkesan. Kalau masih was-was, edit balik seperti sediakala. Laptop aku ni masih mengguanakan Window XP ciplak, dan bila aku buat tutorial ni la ada sedikit perubahan. Sikit jer tak banyak, tapi makin laju la jugak. Sebab aku ni guna Maxis Broadband jer pun. Harap tutorial di atas dapat membantu.



kalau suka tekan "like", nak "share" pun boleh..:)

4 Responses so far.

  1. woo...thnx zack..FB mang lembab sket skang ni kan...huhu

  2. eddy says:

    facebook saya laju je...smooth..ultra smooth...
    meanwhile, ubah host file memang bahaya kalau tidak tahu owner IP number yang anda directkan.

  3. saya dah try lah, tp xmenjadi. xpaham lah. need help!

Share