Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

nuffnang

Kali ni aku nak beri keterangan mengenai apa itu Buffered Earning(BE), apa itu Metered Earning(ME) dan apa itu Campaigns. Info ni dah ramai yang buat tapi aku nak buat jugak. Mungkin orang yang dah lama join nuffnang tahu la, jadi info ni khas bagi mereka yang masih belum mengetahui apa itu BE, apa itu ME dan apa itu campaigns.

Apa itu Campaigns?

Perhatian!Campaigns bukan Buffered Earning. Diulang sekali lagi, Campaigns bukan Buffered Earning. Campaigns ni hasil dari orang klik iklan. Bila ada orang klik iklan dekat blog baru income dekat campaigns akan bertambah. Iklan campaigns ni memang susah nak naik kat blog aku ni..=.=

Campaigns

Kalau ada orang klik iklan yang ada dalam blog kita, ia akan tertayang macam gambar kat atas ni. Income dari campaigns ni selalunya update setiap hari Isnin. Kalau income tak bertambah tu bermakna tak ada la orang klik iklan kat blog.

Apa itu Buffered Earning?

Buffered Earning ni dalam istilah paling senang adalah income bonus dari pengiklan. BE ni juga adalah iklan yang diletakkan di blog oleh pengiklan. Iklan BE ini akan sentiasa menari-nari(selalu kelihatan) di blog masing-masing. Mungkin bukan setiap masa tapi iklan BE ni akan sentiasa kelihatan di blog. Contoh bila kita dapat BE adalah seperti gambar dibawah.

Buffered Earning(BE)

Contoh sekarang iklan BE yang ada kat blog ni adalah seperti macam dalam gambar dibawah.

Metered Earning(ME)

Income dari BE akan naik lebih cepat dari income campaigns bermaksud iklan BE ni akan update setiap hari. Walaupun trafik sikit, income tu tetap akan naik. Kalau trafik rendah, sikit je la naik. Kalau trafik tinggi, makin bertambah tinggi la income. Blog ini juga pernah dapat iklan BE yang mana nilai income akan naik setiap jam tapi tak lama sekejap jer.

Apa itu Metered Earning?

Metered Earning adalah hasil jumlah income iklan Buffered Earning yang telah tamat. Ayat paling mudah, bila iklan BE dah tamat tempoh, maka ia akan jadi ME. Dan income ME ini akan ditambah sekali dengan income Campaign. Contoh bila BE dah jadi ME seperti gambar dibawah.



Harap korang boleh faham apa yang aku sampaikan. Penjelasan kat atas adalah apa yang aku faham la yer, dan aku tahu memang ada maksud yang lebih detail. Kalau ada salah apa yang aku sampaikan ni, sila la beritahu melalui komen. Nanti aku akan update lagi info mengenai nuffnang di entry seterusnya.

FAKTA:

1. Campaigns bukan BE
2. Trafik tinggi bukan faktor dapat BE, tapi trafik tinggi bagus bila kita dah dapat BE sebab income akan naik lebih cepat bila ada BE
3. Permulaan bila pasang iklan nuffnang, income memang lambat naik bagi 2 3 4 bulan terawal




p/s:apapun, teruskan berblogging walaupun income tak naik..rezeki itu ada, yang penting sabar ok..:)


kalau suka tekan "like", nak "share" pun boleh..:)

25 Responses so far.

  1. owh!!! baru tau terima kasih ZE

  2. tapi susah nak dapatkan BE kan...huwaaaaaaaaaa nak BE!!

  3. kalau adventorial tu macam ne lak top blogger?? kehkehekhe

  4. eyya says:

    kat mane nk tekan , utk tgk BE tuh ? xphm2 hahah

  5. dah lma x dpt BE huhu

  6. waaa...sgt jelas...mksih banyak awak~!!

  7. Myvitrd says:

    Bagus bro.. penerangan mudah faham untuk blogger baru

  8. Nabiel says:

    bile nk cecah 10riban sebln nie bro?
    ekekeke

  9. @putERi-kAtEk memang susah, sebab blogger dah bertambah ramai..

  10. @Zairie Husin nanti aku search kat google..:)

  11. @eyyabukak nuffnang, pastu klik earning(yang ada lambang duit)..kalau tak ada tu maknanya, belum dapat BE la tu..

  12. @NuR 'aQiLaH nanti ada la tu, sabar yer..:)

  13. @Myvitrd harap-harap begitu la..:)

  14. @Nabiel biel, aku 10riban memang cecah sebulan..tapi nak cecah pageview 100riban tu masih tak kesampaian lagi..adess..kene usaha lagi ni..^^,

  15. Arenyss says:

    yeh2..likeee..mekaseh sebab bg info ni..;)

  16. uoh.. cam2 ka?? tenQ.. HH pun baru buat nuff nie. nuff sekadar hiasan x taw pun ape fungsi dia. muahaahaha..

  17. cHiEydA says:

    still xpham psl mende nih..

  18. Kudin says:

    okeh.. dah paham.. thanx.. hahaha

  19. zaimzero says:

    owh kira kena tunggu sampai be abis le br tunjuk statistik me-http://zaimzero.blogspot.com

  20. thks info ini !!! kehkehekeh :p

  21. cik Dil says:

    laa..Dil punyaa yang tuu jugakk..jap nak baikii gambar..hehe

  22. baru faham konsepnyer..mekacih. Memang sy tgh bersabar dah bertahun berblogging income baru RM39.77...heheheh

  23. CiNOS says:

    Thankz bro..Amat berguna penerangan bro..

  24. salam ziarah

    suaraserak.blogspot.com

    Serak Itu Suatu Abstrak. Nampak Nyata. Boleh Dirasa. Kedengaran Ada. Tapi Fizikalnya Tiada.

Share