Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

laptop ada malware, blog ada malware

Setelah sekian lama tak scan laptop, akhirnya ada jugak malware yang hinggap di laptop..kehkeh Dah hampir 3 bulan tak scan laptop ni, memang layak la segala virus yang ada di muka bumi termasuk malware sudi singgah laptop aku ni.



Faktor utama malware ni ada dalam laptop pun angkara aku sendiri jugak. Sebabnya aku sendiri mengabaikan amaran malware dekat google chrome ni bila bukak blog yang ada malware. Sendiri buat sendiri tanggung la jawabnya. Semalam tiba-tiba terasa rajin nak scan laptop. Aku pun update la apa software yang patut. Antaranya adalah avira dan anti malware.





Keputusannya..





Keputusan keseluruhannya adalah dari anti-malwarebyte's, dapat kesan 6 malware. Dari antivirus Avira, ada 9 virus. 6 malware jer?kehkeh Terlalu sikit berbanding semasa Innity kene serang malware dulu, aku dapat 320 malware kot. Avira la dulu dapat kesan 57 virus.

Sekarang dah selesai dan laptop agak lebih ringan dari biasa, macam baru jer. Nak bukak apa-apa takde la sangkut-sangkut. Korang dah scan belum laptop korang tu? Tak nak scan pun takpe, takde paksaan..:)



Kalau nak download Antivirus Avira, klik sini DOWNLOAD

Kalau nak download Malwarebyte's Anti Malware, klik sini DOWNLOAD

Tak kira la guna antivirus original atau yang private punya, yang penting kene selalu update dan jangan lupa scan. Kalau boleh scan setiap hari, kalau rajin la kan. Kalau tak seminggu sekali ker, atau sebulan sekali. Kalau jarang scan pun, sila update antivirus tu. Jangan dibiarkan dia tidur. Nanti virus akan membiak. Tak guna kalau pakai yang original tapi tak update dan scan. Baik pakai yang private jer.





p/s:aku guna yang free jer sebab laptop terlalu uzur nak pakai yang original..:)

13 Responses so far.

  1. aku tak payah nak pening2 pasal virus2 nih.. wkakaka..

  2. wow!! cam tu eh gunanya malware bytes tu..ingtkan xde fungsi sebab kalau scan cam xde pape.hak2..jakunnya haku.adehh

  3. aizuddin says:

    jom cek jugak..

  4. syuwai says:

    erk, laptop blm scan lagi la x.x

  5. alamak! xku xpnh check pun entah2 lagi byk dari ko... xleh jd ni thnkz bgi url nk scan jgk ni

  6. @Pendekar Berkuda untung la pakai macbook pro..=)

  7. @najihah sahami yang penting kene download versi baru dan update..lepas tu baru scan..:)

  8. @aizuddin cek jangan tak cek..:)

  9. @syuwai laptop ok lagi kot, tak yah scan la..XD

  10. @NICK IRFAN hahah, cepat2 gi scan laptop tu..:)

  11. Naddia says:

    free kn? mekaseh abg zack yg nsem!

  12. @Naddia haha..free jer..:)

  13. Blogger says:

    Been using AVG protection for a few years, and I would recommend this antivirus to everybody.

Share