Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

shoutmix/shoutbox/cbox

Pada entry lepas, aku telah sahut cabaran untuk blog aku iaitu Widget Shoutbox Diremove Untuk Sementara | Kajian Trafik Dan Komen. Aku bagitahu awal-awal, ini hanya untuk blog aku dan jangan bandingkan dengan blog orang lain.

Tujuannya adalah sebab ada blogger dah buat cabaran ni dekat blognya, dan dengan itu aku pun buatlah jugak. Nak gak taw apa keputusannya.

1. Trafik



ada shoutbox



ada shoutbox



tak ada shoutbox

Daripada dua-dua gambar diatas, trafik bulan January lebih sedikit berbanding trafik bulan Februari. Tapi adakah trafik Bulan Januari melonjak daripada trafik bulan Desember kerana shoutbox? Jawapan aku adalah ia bergantung kepada content blog. Kalau blog mempunya keyword SEO yang orang sentiasa cari, memang trafik sentiasa naik la. Tapi kalau tak update blog, trafik makin berkurang jugak.

2. Komen

Yang ini macamana nak cerita eh. Ia bergantung kepada pembaca yang sudi komen blog. Nak kata setiap entry aku melimpah dengan komen tu memang tak la. Ada la gak satu entry tu sampai tak ada komen. Dah tu? Takkan aku nak komplen? Bergantung kepada kontent dalam blog macamana kita nak buat mereka komen entry. Terima kasih kepada yang sudi komen-komen.

3. Aku Tak Kata Dieorang Menipu Tapi Aku Musykil

Yang ini apa kes? Aku telah remove shoutbox di blog bertarikh 1 Februari 2011 pada pukul 2.++ pagi. Dan hari ini bertarikh 1 Mac 2011 aku telah pasang kembali shoutbox pada pukul 3.45 petang. Blog aku 28 hari tak ada shoutbox. Jelas penerangan aku?



Yang aku musykil adalah, dalam tempoh 28 hari itu ada pulak jejak yang tinggal di shoutbox? Aku dah pun buat WEBSITE LOCK kat shoutbox tapi still ada jejak? Sebab kalau dah LOCK, shoutbox yang duplicate akan jadi seperti gambar diatas. Macamana ni? Ada sesiapa nak bagi jawapan?

Tutorial macamana nak setting WEB LOCK pada shoutbox

Keputusannya:

Letak ke tak shoutbox tu, sama jer. Shoutbox tak mempengaruhi UV dan PV sangat.(ini hanya keputusan di blog ini, bukan di blog orang lain)

Dah, jangan amik serius sangat. Aku nak pening pun takda guna. Tak ke mana pun. Apapun, aku dah pasang shoutbox balik kat blog. Sudi-sudi la tinggal jejak tetapi sudi-sudikan la jugak komen blog. Akhir kata, selamat berblogging..:)



p/s:macam nak buat tutorial adobe photoshop(mentang-mentang baru menjadi buat banner animation)..^^,

29 Responses so far.

  1. yuyu sejak takde shoumix ni, belambak pulak UV.. hmm~

  2. wah traffic riban-riban tu..hurm ZE takpe la
    rmai gak blogger kenal ...ni hakim nyer blog takde orang kenal pon...bersyukur la ZE ada gak orang yang gatal nk komen

  3. zaMir says:

    aku pun penah remove shoutbox nih seminggu...pastu ade jugak yg dul tinggal jejak...padahal aku lock jugak shoutbox aku tu....kelakar pulak bila aku fikir...hahaha...=P

  4. @y u y u Z u l a i k h a
    wah yuyu takpe la boleh dianggap boler fofuler gak..hehe...salam kak yuyu

  5. B0B says:

    suka kata² yg last tu..tahniah bro..sebab dah berjaya! :D

  6. mak aih...

    trafik melimpah ruah...

    mai kat ceq sket ^_^

  7. Mr Daha says:

    Owh, camne leh muncul jejak kat shoutbox yang telah hilang?? siapakah yang tinggal jejak itu? orang atau??? :P

    Tapi memang betul kata ko tu bro. Traffic tak bergantung pada shoutbox pun. Jika tak ada shoutbox, maka peningkatan komen blog pun akan meningkat sebab org mesti nak tinggal jejak.

    So ada baiknya buang shoutbox ni. Trafik datang berdasarkan tajuk entry. kalo menarik, mesti ramai masuk. Gambar di atas based on PV dan UV, xda kaitan kot dgn ada shoutbox or tak. :)

    Cadangan aku lebih baik compare between peningkatan komen. ada shoutbox, bpe komen, xda shoutbox bpe komen. boleh gak tau sama ada guna shoutbox ni bagus or tak. :)

  8. so xde shoutbox lagi better ke apa? konfius =.="

  9. Mr Daha says:

    @lavender

    Penggunaan shoutbox tidak menjana backlink. Ianya hanya untuk memudahkan blogger meninggalkan jejak dan memudahkan komen.

    So, jika blog tu xda shoutbox, visitor terpaksa la tinggalkan komen untuk tinggal jejak mereka.

    Tinggalkan komen adalah lebih baik sebab ianya permanent. kalo tinggal jejak kat shoutbox tu temporary je.

    Jika hantar komen dan tinggalkan link blog di komen, link tu akan maintain je kat blog tu. possibilities dapat passive traffic pn meningkat. jika gne shoutbox, link tu xlama, bila rajin BW, banyak la traffic, kalo tak BW trafic slow je.

    Just bagi pendapat.

  10. @y u y u Z u l a i k h a yuyu, jeles ni UV berlambak..^^,

  11. @Muhamad Luqman Hakim Mahmud rilels luqman, naik pelan-pelan..^^,

  12. @zaMir taw takpe, musykil tu..hahah

  13. @Muhamad Luqman Hakim Mahmud luq, ko nak buat onar lak kat sini yer..hahah


    wasalam(tolong jawapkan)..:)

  14. @B0B haha..nak try buat la tutorial tu..:D

  15. @Belalang Hijau ahh, belalang..ko punya blog lagi mencurah-curah ke ladang gandum..haha

  16. @Mr Daha uih, jenuh tu nak kira komen(tak rajin)..haha apapun, nice komen..^^,

  17. @lavender harum wangi Mr Daha dah tolong jawapkan..^_^

  18. Aimi azam says:

    tapi asal shoutbox skrg jadi cm nie eh ? try tgk kt shoutbox blog zack n blog org laen,tp dy ckp webpage is not avalaible..asal eh ?sumone bleh terangkan tak ?

  19. @Aimi azam berkemungkinan besar dia salah letak url blog..

  20. perggh.. traffic kentang tu.. :D

  21. @Zairie Husin ini trafik kontang je ni..haha..ko punya lagi banyak..haishh

  22. hehehe..kalo ada shoutmix tue..atleast kita tahu sapa yg datang even x komen pun..hehe..kadang readers nie lebih suka komen entry kat shoutmix..cayalah..macam atq kene..

  23. MrsAyie says:

    Tak kisah ada ke tak shoutbox tu. Yang penting ada tempat komen

  24. hua hua hua... gila banyak ko nye trafik weh.. aku jeles~!

  25. MR. MIND says:

    urmmm pelik2 tp bergantung pada post ZE gak, seragam ke x??

  26. myb memang ramai yg suka masuk blog zack walaupun xde soutbox :) tahniah zack :)

  27. wahh takde shoutbox pon trafik semacam..nak jeles boleh? tapi ini jeles yang positif..;)

  28. hm depend kat blog jugak...

  29. sy x penah psg shoutbox..mcm kecil hati juga bila ada sesetengah blogger pertikaikan keputusan kita yg x nk pakai shoutbox..


    bg sy itu hak individu..


    kalau dia rs x nk masuk blog kita sbb tak ada shoutbox tak yahlah masuk..sekadar nk tinggal jejak utk apa kan..BW biar ikhlas sbb nk bc entri..kalau rajin komen..kalau malas x yah komen..abeh cerita :)

Share