Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

buffered earning nuffnang

Harini aku dapat soalan dari seorang blogger, "salam zack...lepas dapat BE kena buat apa yek?". Apa yang perlu buat? Ramai jugak yang aku tengok blogger buat entry sebab dapat pendapatan terumpuk @ buffered earning. Ada yang dapat sampai lebih dari 5 BE tapi tak tahu nak buat apa bila dapat BE.


Tips ini sebenarnya memang sesuai kepada blogger yang baru naik atau blogger yang trafik rendah macam aku ni. Tapi tak salah blogger lama nak mencuba. Apa yang perlu buat bila dapat BE?

1. Promosi iklan BE tersebut (optional)

Bila dah dapat BE, cuba-cuba la review produk yang telah diiklankan di blog kita tu. Apa info terbaru kenapa iklan tersebut diiklankan? keuntungan, kelebihan, apa yang menarik melalui iklan tersebut. Mana tahu pengiklan tengok kita review produk dia, dia akan letak iklan lagi ke blog kita.

2. Update blog

Update blog..Update blog..Update blog..Terpulang la nak update berapa banyak, ikut kemampuan masing-masing.

3. Promosi blog

Bila dah update, promosi blog korang tu dekat group, page, forum dan sebagainya. Bila dah dapat BE ni, korang memang kene usaha lebih sikit kalau nak naikkan income BE tu. Ada banyak cara nak promosi blog, join contest, blogwalking, join segmen, follow blog orang lain. Tujuannya untuk menarik orang singgah blog kita.

4. Jaga status glitterati

Pendek cerita, jangan curang dengan nuff..hehe Kalau korang curang, nanti duit BE tu akan dipotong. Jaga status glitterati.

5. Update blogger bio survey

Update survey kat nuffnang tu. Jangan biar data tu sama jer. Kalau tak dapat BE pun sila update jugak survey. Mana tahu dapat tarik pengiklan nak bagi BE lagi ker.

Berdasarkan semua tips diatas, apa yang korang dapat? Tingkatkan trafik, naikkan trafik dan tinggikan trafik. Ada apa dengan trafik? Lagi tinggi trafik lagi cepat income BE tu naik.

Mereka yang dapat BE adalah mereka yang bertuah...

Kenapa bertuah? Untuk pengetahuan semua, kalau blogger lama yang trafik dia riban-riban dapat BE, dia akan dapat income dari BE lebih dari RM10 sehari kot. Kalau RM10 sehari, 10 hari dah RM100, 30 hari dah RM300. Income BE ni akan naik tinggi bila trafik tinggi.

Trafik rendah? Usaha la naikkan trafik tapi jangan terlalu memaksa. Orang kata "peluang yang ada, jangan dilepaskan". Masa ni la nak amik peluang naikkan income, kalau tak rugi je la pengiklan letak iklan dekat blog. Dia nak bagi duit, tapi kita buat dek jer. Sekian.

Pesanan khidmat masyarakat:
Entry ini sesuai kepada mereka yang cuba untuk menaikkan income dan ingin tahu mengenai nuffnang, kalau tak minat entry ini bukan untuk anda.



p/s:bagi yang tak paham, sila tanya melalui komen..nak tanya secara personal pon boleh..


kalau suka tekan "like", nak "share" pun boleh..:)

16 Responses so far.

  1. yuyu lar says:

    tq ZE...hehe...review product yuyu blom buat lg..Insyaallah dlm masa terdekat yuyu buat..thank you so muchhh!!heehee

  2. wuuu T_T yuyu baru tau pasal BE :(

  3. cik pulau says:

    err.. cik pulau ni tak pernah pun dpt BE lagi...
    trafik tgh berusaha ni nk naekkan..
    tp x naek2 jugak..
    ohh BE.. dimanakah kamu??

  4. untung la dapat BE.. aku dah ketandusan BE nie.. macam nak tukar ke innity je.. kehkeh

  5. Kudin says:

    1st- glitterati tuh hapa?? hehe

    2nd- macam mana nak taw kita dapat BE..??

    *sori laa.. aku newbie.. banyak nk kene belaja.. hoho

  6. Wuwu.. Baru ku tahu. B4 diz, dpt BE melambak buat derk je.. Ade, ade lah! Earning pn tang tuuu je. Takde BE, xde lah.

    BTW, tenkiu for the tips! :D

  7. lepas dapat BE, apa ag trus update belog maaa , ekeke

    abg ZE , mummy kem salam bebanyak sebab sudi upkan post hari tu, mummy dah selamat sampai dari osaka, jepun :) mummy shat alhamdulilah :) thanks ye abg .

  8. hohoho..camtu eh??selame nie cikcleo dapat tak taw nak buat hape.hee.

  9. oh cmni rupanya...hahaha...plik gak tgk BE tu naik tiap2 hari..rupa2nya g2..

  10. nice tips. lengkap dah tips ni. bagus2!

    sis baru dapat BE semula dari DiGi. itupun lepas maintain update tipa2 hari.

    kalau update blog 5hr sekali mmg payah nak dapat BE

  11. info yg sangat berguna utk newbie macam saya..thaks:)

  12. xjugak faham2..pemulihan sungguh saya ni..hoho

  13. owh!!luq nyer BE satu hari naik 20posen ke 30posen je...tu pon kire duit la jugak..luq bersyukur je apa yang dapat!

  14. cik Dil says:

    hehhe..fahamm2..semua done except no1..hihii

  15. Ejen 010 says:

    menarik info ni...insya-Allah akan dipraktikkan... ;)

Share