Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



Kali ini aku nak ajar macamana nak meletakkan backlink menggunakan code dalam entry. Mungkin ramai dah tahu tapi mungkin ada yang tak tahu. Mungkin ada ilmu baru yang korang belum mengetahu. Ketahui maksud Apa itu backlink sebelum meneruskan bacaan.

Code yang biasa dibuat untuk backlink,

<a href="URL BLOG" target="_blank">NAMA / AYAT / KENYATAAN</a>

Yang mana masih tak tahu, sila lihat contoh di bawah;

URL BLOG ubah kepada => http://www.zackentry.com/
NAMA / AYAT / KENYATAAN ubah kepada => Zack Entry

akan jadi seprti ini => Zack Entry

Penggunaan backlink ini adalah untuk mereka yang belum bertukar kepada versi draft blogger. Bagi mereka yang telah bertukar kepada versi draft blogger, cara meletakkan link adalah seperti dibawah.



Mula-mula taip nama/ayat/kenyataan yang hendak dibacklinkkan



Highlight kan ayat tersebut dan klik "LINK" seperti yang ditunjukkan oleh anak panah



Nanti akan keluar macam ini. Sekarang tinggal masukkan url blog dan klik ok. Mudah bukan?

Sekarang dua-dua cara dah tahu. Apa yang aku nak kongsi kepada semua adalah code tersebut boleh diupgrade. Caranya ialah cuba upgrade code tersebut dengan menambah ayat target="_blank" seperti gambar dibawah,

<a href="URL BLOG" target="_blank">NAMA / AYAT / KENYATAAN</a>

Nak tahu bezanya, klik link kat bawah ni;

*cuba jangan guna open link to new tab
*cuba guna left click/klik guna jari telunjuk

Code sebelum diupgrade

Code selepas diupgrade

Ada beza bukan? Ok, bagi code yang sebelum diupgrade tu ramai yang sedang guna dan tak ada masalah. Bagi code yang diupgrade ini adalah sesuai untuk mereka yang menggunakan disable right click. Bagi yang tak guna disable right click pun boleh guna dan memang digalakkan kerana code ni mesra penggunaannya.



p/s:terpulang nak upgrade ke tak, aku hanya mencadangkan dan tiada paksaan nak suruh upgrade..tak salahkan aku kongsi info kepada semua?

7 Responses so far.

  1. Arenyss says:

    like2..memudahkan pembaca..hee..;)

  2. Mr Daha says:

    Ha3.. memang hampir sama dengan entry latest aku.. Cuma aku bagitaw cara nak buat backlink. Tak perasan pulak part yang "same page" dengan "new tab" bila kita wat backlink tu.

    Memang sesuai dengan blogger yang buat disable click bagi protect entry mereka di-copy paste.

    A simple entry yet few people know bout it. Ha3. Nice info bro.. =D

    Latest Entry Wajib Baca:
    Tips dan Cara Membuat Backlink"

  3. malas. sekarang ni pakai butang scroll je kalau nak bukak link. terus bukak g new tab. setel.

  4. bagus entry nih... sy pun pakai disable right click... tq!!!

    http://www.irwannz.blogspot.com

  5. Matika says:

    huhu...ok2..mamat dah paham..trima kasih sebab tolong mamat..he3

  6. syoknya says:

    nice info
    tapi kenapa org masih guna disable right click..padahal org masih boleh copy..

Share