Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



Apa itu backlink? Ha, mesti ada yang tak berapa paham apa itu backlink. Kalau blogger yang dah lama ni mesti dah tahu. Kalau yang tak tahu tu, meh sini aku nak kongsikan info mengenai backlink. Aku pun masih baru lagi dalam ilmu backlink ni, harap korang faham la yer penerangan dalam blog ni.



Apa itu backlink? Jom tengok wikipedia, apa itu backlink.

Backlinks are incoming links to a website or web page. Inbound links were originally important (prior to the emergence of search engines) as a primary means of web navigation; today their significance lies in search engine optimization (SEO).

Ada paham? Cuba perhatikan ayat ini "Backlinks are incoming links to a website or web page" bermaksud backlink adalah link yang masuk ke laman web atau muka web. Aku bagi ayat mudah, "backlink adalah link blog kita yang ada disimpan atau diletakkan di blog orang lain". Contoh paling senang.

Saya bergantung kepada kekuatan seo untuk mendapat bekalan traffic yang masyukkk”.

sumber Darkbatman <--yang ini backlink Sebab apa itu backlink? Sebab link blog darkbatman ada dalam blog ini.


Contoh laman web backlink terbesar adalah google. Laman google penuh dengan backlink kerana semua link diindexkan terus dalam google dan google adalah tempat pencarian maklumat yang sangat berguna.

Bagaimana backlink selalu kelihatan?

1. Apabila blog kita direview di blog orang lain. (yang ini memang selalu nampak)
2. Banner blog kita ada di blog orang lain. (aku tak ada banner..huhu)
3. Maklumat dalam blog kita dikongsikan oleh orang lain melalui laman sosial (facebook, twitter, dll) (selalunya maklumat berinfomasi, menarik dan panas)
4. Apabila link kita diletakkan di dalam bloglist. (aku bakal buat bloglist..hehe)
5. Dalam entry contest atau segmen. (selagi contest tu masih berjalan, backlink trafik banyak masuk)
6. Melalui link pengkomen. (Bila ada orang komen, kita singgah samada link yang diberikan atau blogger profile..commenluv juga backlink)
7. Link di shoutbox.(spammer link(klik dapat duit) & autoblogwalking tidak digalakkan)

Apa kepentingan backlink?

Senang saja, semakin banyak backlink semakin tinggi trafik yang masuk ke blog. Tak kesah la dari google atau dari blog/laman web lain.

Sebenarnya, lagi banyak backlink lagi tinggi pagerank dalam google(bab ni aku masih belajar lagi). Bila pagerank kita tinggi dalam google, backlink blog kita akan naik jadi carian utama dalam google. Dalam erti kata lain, itu semua dalam permainan SEO. Yang ini nanti la aku cerita.

Aku nak tanya balik yang tak tahu tu? Adakah anda masih tak paham maksud backlink? Bagi aku la kan, backlink yang betul adalah backlink yang diklik dan bukan backlink tak klik. Backlink yang klik ini adalah backlink yang berkualiti dan memang digalakkan. Terpulang kepada sesiapa nak klik atau tidak tapi bukannya link tu tak klik lagi tapi trafik masuk.


note:
aku masih memerlukan teguran/nasihat/pandangan/kritikan dari blogger mengenai topik ini.



p/s:kalau ada salah, tolong beritahu..

22 Responses so far.

  1. Anikimaro says:

    jom kita saling berbacklink :D

  2. zack...
    tolong kasi backlink kat belalang sket boleh?
    huhuhu

  3. @Anikimaro jom..heheh

  4. @belalang nanti aku masukkan blog hng dalam bloglist..^^

  5. Mr Daha says:

    Entry yang menarik! =D

    Aku cadangkan ko buat backlink kepada entry2 lama, dengan itu setiap entry ko akan dapat traffic.

    Lebih bagus beri backlink kepada entry lama, so entry2 lama tu tak terbiar dan akan dapat traffic jugak. ini dinamakan bounce rate, maknanya visitor tak pergi ke blog lain (cth mcm link DarkBatman kt atas tu)

    Kalau tengok kat blogger stats, kan ada "post"
    so dari situ boleh check sama ada entry mana yang ramai orang baca. Jika traffic dekat dalam sesuatu entry tu tinggi, google akan fikir entry itu menarik dan mudah keluar kat search engine.

    Just bagi pendapat. kalau salah maaf ye. =D


    Top Entry Wajib Baca:
    Tingkatkan Trafik Dengan Menukar Nama Blog"

  6. @Mr Daha backlink entry lama tu bagus jugak..=)

  7. aku nak join bloglist ang, kompem

  8. information yang bagus ! =)

  9. OOO... BARU BENAR2 FAHAM PASAL BACKLINK NI.. TQ BRO..

  10. senydream says:

    oo bru faham..terime kasih..:)

  11. Nordin says:

    ZE, pastikan aku pon masuk bloglist ko jugak...

  12. Ahmad says:

    x reti sgt psl backlink ni. baca kat atas tu cam paham tp ble nk wat blurr balik.hehe.

  13. hm betul lah tu...memang backlink tu satu keperluan dalam berblog...

  14. ok.. dah paham thanks for the info :D

  15. nak jugak backlink,boleh??hehe..:)

  16. yusri says:

    baru faham apa itu backlink...kalau komen ni pun dapat backlink ye?

  17. info yang berguna..
    fahamla jugak daripade sebelum nie yg x paham langsung backlink nie.:)

  18. betol tu lagi banyak backlink di tempat yang berkualiti atau niche yg sama lagi banyak traffik

    Posting Terbaru Saya --Scha Dan Awal Bakal Berkahwin

  19. backman03 says:

    x faham lg psl backlink ni..da byk komen di blog org..pastu check d website kira backlink yg ada d blog >>> kt..http://www.backlinkwatch.com/index.php#>>>..siap ckp ZERO BACKLINK..PLEASE BULID MORE BACKLINK..pening2...

    backlink

  20. terima kasih atas perkongsian

    suaraserak.blogspot.com

    Serak Itu Suatu Abstrak. Nampak Nyata. Boleh Dirasa. Kedengaran Ada. Tapi Fizikalnya Tiada.

  21. Sekarang baru saya faham, terima kasih atas huraian anda yer?? hehe... saya buat backlick ni sudi2 la jenguk blog saya yer bnayk juga artikel menarik.. tq

Share