Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



Masih ada yang masih guna dashboard blogger yang lama? Bagi yang belum mengetahui, dashboard blogger ada versi baru bari iaitu dashboard draft blogger. Mungkin bagi aku, benda ni dah lama tapi tak mustahil masih ada yang guna versi yang lama.

Tak ada beza mana pun pada dashboard. Yang bezanya adalah versi draft blogger ada penambahan atau fungsi baru ketika nak buat entry. Sekarang cuba klik NEW POST.

Bahagian edit HTML



ini printscreen dari blogger



ini printscreen dari draft blogger

Bahagian edit COMPOSE



ini printscreen dari blogger



ini printscreen dari draft blogger

Sebagai permulaan ni, korang cuba-cuba la dulu apa fungsi yang ada. Berdikari la dulu. Tak susah pun. Draft blogger ni lebih berfungsi dan lebih memudahkan untuk kita buat entry. Godek-godek la dulu yer..hehe



Kalau korang nak jadikan draft blogger sebagai default dashboard, klik pada bahagian atas tu. Bila korang log in dalam blogger pun ia akan keluar sebagai dashboard draft blogger. Kalau tak minat nak guna draft blogger, untick balik.




p/s:jadi, kepada yang masih menggunakan versi lama blogger jom la bertukar ke versi baru draft blogger..^^,

16 Responses so far.

  1. ehhhh~ rasa nya yuyu dah guna blogger in draft kott T_T macam tak leh beza je :(

  2. eyya says:

    entry nieh sngt berguna nak , copy paste kt belog eyya boleh ? umm eyya creadit utk abg yea =)

  3. Nufa Faiz says:

    apa beza dia? dari keuntungan pkai draft nih?

  4. nice sharing.. reena pon tak pernah tau wujud mende baru ni.. minta share ye.. i will credit blog awk.. :)

  5. Anip says:

    pakai draft nyer lg best, dulu aku pakai juga yg biasa nyer. functon x byk

  6. apekah..lau tanak kai nie kene pukol ke?

  7. Fyzal says:

    kadang-kadang aku guna gak blogger draft tu.

  8. MuJE says:

    berpindahlah kepada dashboard wordpress pulak...hehe

  9. ... says:

    as salam..
    oh..yang ni..suka ;)

  10. kalau guna blogger indraft ni, bila edit blog, pilihan font lebih bnyak dari biasa. :D

  11. Matika says:

    macam takda beza sangat la..huhu..mamat dah try guna..

  12. huu...bnyk r bezanye..huhu..best3

  13. bro, apa keuntungan guna draft blogger selain byk yg bro nyatakan dalam entri?

  14. knp saye punya post xdpt publish??

Share