Salam kepada semua,




Ini bukan kes nak suruh tutup akaun facebook. Ini info atau juga boleh dikategorikan entry pertanyaan bagi mereka yang lebih mengetahui dalam dunia it, programming, is address atau yang sama waktu dengannya. Pernah dengar millatfacebook? Dan milatfacebook ni apa pulak?

millatfacebook



Dikatakan millatefacebook adalah propaganda yahudi?atau laman web untuk melawan facebook? Yang mana satu adalah benar? Adakah benar ia adalah milik Pakistan? Adakah ia betul-betul memang untuk penganut Islam untuk memboikot facebook?

untuk lebih lanjut, KLIK SINI

milatfacebook


Yang ini milatfacebook?Kalau http://millatfacebook.com/ double L sekarang http://milatfacebook.com/ ada satu sahaja L. Apakah tujuan laman web ini pulak? Memang sengaja nak mengelirukan?



Yang bawah adalah analisa mengenai laman web diatas

Pertama, untuk millatfacebook.com (double L) yang katanya dari Pakistan

Ini hasilnya setelah ping dari cmd :

micros#ft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 micros#ft Corporation. All rights reserved.
C:\Users\Free Palestine>ping millatfacebook.com
Pinging millatfacebook.com [204.61.223.84] with 32 bytes of data:
Reply from 204.61.223.84: bytes=32 time=383ms TTL=47
Reply from 204.61.223.84: bytes=32 time=379ms TTL=47
Ping statistics for 204.61.223.84:
Packets: Sent = 2, Received = 2, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 379ms, Maximum = 383ms, Average = 381ms
Control-C
^C
C:\Users\Free Palestine>

Dari sini didapat kan IP Address: 204.61.223.84

Lalu, metode selanjutnya, dengan melakukan trace pada IP Addres tersebut. Bisa Anda coba memasukkan IP Addres nya disini
Dan berikut hasilnya:

IP Address: 204.61.223.84
Hostname: node-lb0.millatbook.com
IP Country: United States
IP Country Code: USA
IP Continent: North America
IP Region: Texas
Guessed City: Friendswood
IP Latitude: 29.5141
IP Longitude: -95.1903
Organization: Lakota Data Center LLC
ISP Provider: Lakota Data Center LLC

Kedua, dengan metode yang sama, untuk milatfacebook.com / joinpk.com (L nya satu)

Berikut hasilnya :

IP Address: 64.202.189.170
Hostname: pwfwd-v01.prod.mesa1.secureserver.net
IP Country: United States
IP Country Code: USA
IP Continent: North America
IP Region: Arizona
Guessed City: Scottsdal
IP Latitude: 33.6119
IP Longitude: -111.8907
Organization: GoDaddy.com
ISP Provider: GoDaddy.com

Ketiga, situs jejaring sosial koprol.com yang ternyata bukan punya Indonesia, tapi milik Republik Korea

Berikut hasilnya utk koprol.com :

IP Address: 180.233.199.240
Hostname: 180.233.199.240
IP Country: Korea, Republic of
IP Country Code: KOR
IP Continent: Asia
IP Region:
Guessed City:
IP Latitude: 37
IP Longitude: 127.5
Organization:
ISP Provider:

Keempat, sebagai perbandingan, situs asli facebook.com (milik mark zuckerberg)

Berikut hasilnya :

IP Address: 69.63.189.16
Hostname: www-11-01-ash2.facebook.com
IP Country: United States
IP Country Code: USA
IP Continent: North America
IP Region: California
Guessed City: Palo Alto
IP Latitude: 37.4429
IP Longitude: -122.1514
Organization: Facebook
ISP Provider: Facebook



Mengikut data yang diperolehi, millatfacebook atau milatfacebook berasal dari United States. Betul ke tak aku pun tak berapa pasti.

sumber code, KLIK SINI


Persoalannya,

1. Adakah kedua-dua laman web itu milik orang islam?
2. Adakah kedua-dua tuan punya web ingin bersaing dalam operasi laman web sosial?
3. Yang mana satu milik orang islam dan yang mana satu milik orang yahudi?


Dan yang pasti, penggunaan double dan satu l tersebut sangat mengelirukan...







p/s:yang mana satu betul, aku pun tak tahu..jadi jangan terlalu percaya bahawa ia milik orang islam..kalau sesiapa yang tahu, boleh la tinggalkan komen di bawah..wallahualam..

6 Responses so far.

  1. yg I tahu...
    yg slalu disebarkan n diiklankan sblm nie millatfacebook...
    yg satu l tuh xpernah dgr larr plak...

  2. ayienchan says:

    yeke ?aishh..macam macam kan org US nih.adoi. =.=

  3. haroon says:

    The latest Facebook news is that the hugely popular social networking site would shut down on 15 March 2011. You can join www.millatfacebook.com (MFB) Highly Privacy protected but has all the FEATURES offered by FB or any other social network and much more like Free LIVE Tv, Recipes, Public Chat rooms, Schools, Multimedia, Live Kaaba View, e.t.c

  4. yg double "l" tu mmg pakistan pya..
    kenapa nak sma??sgt mngelirukan

  5. arhmn says:

    kalau lah MillatFacebook ( double L ) tu bukan Islam punya , macam mana dia boleh dapat siaran Ka'bah Live ? Islam sahaja boleh dapat keizinan dari kerajaan Arab Saudi untuk mengambil siaran tersebut .. mungkin ada orang Islam di Amerika yang control server MillatFacebook ( double L ) sebab tu servernya di Amerika . janganlah kita beranggapan orang di Amerika semuanya bukan Islam . ada yang Islam ..

  6. Blogger says:

    DreamHost is definitely the best web-hosting company for any hosting services you need.

Share