Salam kepada semua,



Kali ini aku nak ajar macamana nak delete blog bagi pengguna blogspot. Semalam aku blogwalking dan aku ada perasan ada blogger mempunyai banyak blog. Tapi dalam banyak-banyak tu, ada blog yang tidak aktif dan tidak berupdate atau dalam erti kata lain blog blog tersebut mungkin tidak akan digunakan lagi(kosong).

tutorial macamana nak delete blog

Kadang-kadang blog yang tidak aktif atau tidak berupdate itu lebih dari satu. Ada yang sampai lebih 5 blog yang kosong. Mungkin lebih baik blog tersebut di"delete".

tutorial macamana nak delete blog

Mungkin ada yang tahu cara nak "delete" dan tak mustahi ada yang tak tahu. Berikut adalah cara-cara nak delete blog.

tutorial macamana nak delete blog

Pergi ke "dashboard", klik setting..pastikan "setting" yang korang klik itu pada bahagian blog yang hendak di klik. Jangan salah klik pulak ye.

tutorial macamana nak delete blog

Lepas tu, akan keluar seperti gambar di atas. Klik pada "delete blog".

tutorial macamana nak delete blog

Korang diberi tempoh selama 90 hari = 3 bulan untuk kembalikan url yang korang delete ni. Selepas hari yang ke 91, blog yang korang delete akan didelete sepenuhnya. Kalau dah selesai, klik saja "delete this blog".

tutorial macamana nak delete blog

Selesai je, dashboard blog yang korang nak delete akan jadi seperti gambar diatas. Jika masih sayang pada blog tersebut, klik "undelete this blog". Selesai.






Ok, senang saja caranya. Harap entry ini dapat membantu. Selamat mencuba.





p/s:saya seorang gay dan saya ok??erkk??

14 Responses so far.

  1. mcm ne nk buang yg undlte tu ek??
    sbb semak je kot
    huhu

  2. Owh...mcm ni rupe nyer..

  3. hehe..TQ..act saya ne salah sorg yg xtau nk delete blog :)

  4. Wanakev2 says:

    info bagus = )

    hollowgram

  5. nasibla ada 1 blog ja...
    ;)

  6. Mekar says:

    Salam singgah. Berminat baca entri ini bukan sebab nak delete blog kesayangan just sebagai info tambahan.

  7. ZE says:

    biarkan jer..tunggu hari ke 91, hilanglah dia..=)

  8. ZE says:

    selamat mencuba..=)

  9. ZE says:

    owh, selamat mencuba..=)

  10. ZE says:

    terima kasih kerana membaca entry ini..=)

  11. bro, aq pun ex poli ungku omar gak.. hehe.. aq amek commerse.. kau sesi brapa?

  12. akhirnya dapat jugak jumpa tutorial yang boleh difahami...dapat la blog tu dipadam...

Share