Salam kepada semua,



Kali ini aku nak cerita bahawa hp lama aku iaitu Nokia 5130-c telah pun bertukar kepada Touchberry 707 pro. Jangan salah faham ok. Nama jer eTouch, tapi bukan jenis touchscreen. Lebih kurang macam hp blackberry la..=)



Hp ni bukan aku beli tapi mak aku beli. Disebabkan terpengaruh dengan promosi sedara mara boleh dapat separuh harga, mak aku pun beli dengan harga RM250. Harga sebenar dalam sekitar RM49+. Dah beli tapi tak berapa reti nak guna lak. Maka terjadinya sistem barter disitu..hehe



Nama tak nak mengalah, nak lebih kurang sama jer. Touchberry - Blackberry..hehe

Berikut adalah spesifikasi TouchBerry 707 Pro

spesifikasi TouchBerry 707 Pro - Touchberry 707 Pro specification

spesifikasi TouchBerry 707 Pro - Touchberry 707 Pro specification

Dari segi rekabentuk, warna, sms semua dah ok dah. Tapi yang tak berkenannya ialah kamera dia..adeih 0.3 megapixel?? Nak tak nak kene la terima, aku ni bukan jenis buruk siku. Tapi pelik video camera leh lak 2MP?? Tak paham aku.

Perbezaan kualiti gambar antara Nokia 5130-c dengan Touchberry 707 Pro.





Maaf la kalo gambar tak berapa jelas. Dari gambar ni kualiti dari Nokia 5130-c lebih baik sebab 2Mp. Tak mengapa la, asalkan boleh amik gambar..huhu

Mak aku beli touchberry ni tanpa memory card. Petang tadi baru beli T-Flash Card(Micro SD Card) dengan harga RM45 2GB. Murah ke tak aku pun tak taw. Beli je la dari tak ada memori kan.









p/s:sedang membiasakan dengan keypad dia..agak payah sikit nak taip msg..hehe

10 Responses so far.

  1. faiz says:

    huhu..handphone baruu..RM49+ ke RM490+ harga asal?

  2. princeduyong says:

    nampak ok gak...murah lak tu...

  3. ZE says:

    harga asal dalam RM499..kalau tengok kat mana-mana ada yang RM590, RM490..

  4. ZE says:

    free lak tu..kehkeh

  5. Lea says:

    tersama lh plk kan? skng ni sy pun ngah gune blueberry @9500. dapat pun lepas ayah beli tuk mak then mak xreti nak pakai. terlalu complicated so die switch phone with me. bye2 soney erricsson hello blue berry. haha.

    function pun ok. cume ye la. tang camera tu yg xpuas ati. tp bkn ptg pun. kan?

    satu je perkara yang menjelikkan bile gune hp cni tapi bukan blackberry.
    orang salu akan cakap bile nampak hp kita
    "wah, pakai blackberry. berapa ni? mesti mahal kan?"
    and then saya jawab. " eyh tak la. ni bukan blackberry."
    tak nak percaya pulak tu. " eyh, tipula. tu black berry kan?"

    dem. last2 saya buat2 xtahu je. haha.

    anyway, welcome to the world. janji leh wifi. itu yg penting. haha.

  6. ZE says:

    yang lain ok jer..yang tak ok camera dia 0.3megapixel..adeih

  7. Samm41 says:

    Salam.. saya beli dengan harga rm299 tapi cameranya 2mp n phonebook 1000. Kamera tu kena pandai setting sbb autonya lambat berfungsi. Lagi satu boleh d/load software macam macam seperti waktu solat dll dari nokia via java.. selamat mencuba.

  8. ZE says:

    owh, yeke..sekarang tengah blur nak play MP3..tak boleh mainkan yang ada dalam memory lak..adeih

  9. nurlie says:

    hp ni walaupon dh connect wifi still lg xlh nk connect...
    xth nk wat caner...
    klu kredit xder maka xlh buka facebook n satu lg agak2 u la kan berapa besar memory phine ni klu nk buka fb...
    sb asyik insufition memory jerk..

  10. ZE says:

    nanti saya inform yer..saya pun tak dapat nak connect dengan internet..

Share