Salam kepada semua,



Budaya copy paste atau lebih dikenali sebagai plagiat memang tidak asing dalam dunia blogging. Ada yang copy, pastu dia letak link sumber dari mana. Ada yang copy, pastu mengatakan sendiri itu sumber itu adalah dari dia sendiri. Ada pula yang copy paste entry blogger kegemaran dia dari awal sampai habis. Siapa yang makan cili, dia yang terasa pedas. Tetapi bukan semua itu yang ingin diceritakan.





Apa yang aku nak cerita kali ini adalah budaya copy paste dari artikel/entry/email mengenai info agama. Yang ini semua perlu berhati-hati mengambil mana-mana artikel yang mengandungi hadis, ayat al-quran, kata-kata nabi. Sebelum mengambil, pastikan dikenalpasti terlebih dahulu dari mana sumbernya.



Paling tidak pun, linkkan saja dari mana website yang artikel itu di copy paste.



Untuk pengetahuan semua, entry yang dipost oleh aku sendiri telah ditegur oleh pihak iluvislam.com. Agak terkejut tapi aku terima dari sudut positif iaitu artikel agama tersebut mengelirukan. Sesiapa yang pernah mengikuti perkembangan blog aku, tajuk entry tersebut adalah "Air Mata Wanita". Nak tahu apa teguran itu, boleh baca sini .

Ditegur dengan cara baik, aku terima dengan sebaiknya. Entry tersebut telah dipadamkan. Sebagai pengajaran yang aku dapat, jangan mudah terpengaruh dengan artikel yang tidak diketahui dalil dan sumbernya. Kene selidik dahulu dari ustaz atau mereka yang lebih mengetahui mengenai ilmu agama seperti sunnah, hadis, ayat al-quran supaya kita tidak terpesong.







p/s:yang baik, datang dari-NYA..yang kurang itu datang dari kelemahan aku sendiri..sekian

27 Responses so far.

  1. Atokpantera says:

    elok minum kopi je dr copy2 ney hehe

  2. afrayuri says:

    oh takut jugak nak post artikel agama jika tidak yakin dengan source. thanx for the reminder :)

  3. zirconia says:

    nak kupas isu agama memang mencabar. kena dalami ilmu dulu. peringatan bersama kan. :)

  4. Nazirulhazwanws says:

    wah, klu kopi paste berita2 buleh x??:P

  5. Nick_irfan90 says:

    oh... aku pun kena ambik pengajaran jgk lps ni... thnkz!

  6. maCy says:

    thanks. bende ni memang penting. kadang2 bila ada persoalkan kite sndri xpat nak jawab. sebab mgkin bila kita baca tak smpai sana yg kita fikirkan. dan, tak salah kita mntak maaf. yg pnting, bila dah tahu kebenaran, buat entry utk betulkan kesilapan~

  7. Nabiel says:

    Klu sebat dorang nie buleh dak?ekekeke

  8. Lassiegewdix says:

    wah ! alhmdllh .
    biler kite ditegur .
    mksd ade yang menghargai :) .

  9. Bidadarihijau says:

    terime dengan positif itu adalah bagus~~teruskan menulis~~

  10. ZE says:

    sama-sama beringat..=)

  11. ZE says:

    sama la kita..huhu

  12. ZE says:

    yang penting linkkan dari mana kita dapat sumber itu..=)

  13. ZE says:

    betul tu..hehe

  14. ZE says:

    sama-sama beringat..=)

  15. ZE says:

    boleh, tapi letak la link dari mana kita dapat sumber berita tersebut..=)

  16. ZE says:

    sama-sama amik pengajaran..=)

  17. ZE says:

    betul tu..huhu

  18. ZE says:

    sebat, jangan tak sebat..=P

  19. ZE says:

    Yang salah kene dibetulkan..=)

  20. Amir Izzat says:

    salam..kadang2 saya letak gak link..dan kdg2 malas nak copy..cuba edit dia punya ayat sebaik mungkin tetapi kalau dah ayat terbaik..copy gak untuk informasi semua..janji letak link..gambor pun kdg2 letak link. ehhe.. :)

  21. zool says:

    aku memang tak berani nak tulis entry hal-hal berkaitan agama .. takut tersasar..

  22. gnesop says:

    sop pun pernah copy artikel dari sebuah forum
    rupanya artikel itu diambil dari blog lain..
    bila lihat sumber gambar, baru tahu sumber tersbut..
    pihak empunya blog pun buat teguran cara elok :) so, Sop pun delete.. :)

    sebagai peringatan bersama..

  23. ZE says:

    selamat berblogging juga..=)

  24. Surihati_ku says:

    salam kawan..
    benar tu kwn,klu suri nak ambil copy sllu bab agama, dalil dan sebagainya suri akan sllu ambil dari jaim, jais dan yang sewaktu dgnnya huhu..


    p/s:semua org pernah lakukan keilapan..sdkit sbyk ia dpt sedarkan pada bloge lain jua

Share