Salam kepada semua,


Dalam berblogwalking, aku akan cuba komen kalau aku rasa nak komen. Kadang-kadang aku komen mengikut tajuk entry, kadang-kadang saja nak mengedik, kadang-kadang ucap tahniah atau semoga berjaya, kadang-kadang pendapat. Kalau ada yang terasa dengan komen aku yang tak munasabah tu, aku mintak maaf.





Apa yang aku nak cerita kat sini ialah kotak komen di blog. Kalau di blog aku, aku hanya menggunakan pop up saja. Malas nak pikir jenis lain. Mudah jer. Klik komen dan keluar pop up.

Tetapi jenis kotak komen yang orang tak suka ialah yang menggunakan word verification. Yang ini agak leceh sebab kene tulis word tu baru komen boleh lepas.



Jenis kotak komen di atas ni aku masih boleh bertolak ansur lagi. Walaupun ia tidak disukai ramai tapi aku mampu merajinkan jari-jari aku untuk menaip komen.



Yang jenis ni memang aku akan tekan close terus. Maklumla, taip panjang-panjang, komen tak boleh hantar pulak. Ada banyak blog yang kotak komen macamni. Komen boleh tapi tak dapat nak hantar.


Kalau boleh, tak payah la pakai word verification tu. Kalau pembaca tak dapat komen dia terus tekan close kotak komen tu. Sebab word verification tu agak menyusahkan. Bila komen dah tak ada, jangan lak buat entry "kenapa blog aku tak ada orang komeen". Sendiri mau ingat la.


Jika masih lagi dengan kata-kata "ini blog aku, aku punya suka la", tak payah la. Ayat ni dah tak boleh pakai. Pandangan pembaca itu dapat memajukan seseorang blogger. kalau tak suka dengan pandangan orang, baik private kan blog tu jer.









p/s: nak bayar bil broadband untuk bulan ni..itu saja untuk kali ini..sekian, wasalam..

29 Responses so far.

  1. hoh tak suka verification!

  2. nursarah says:

    huhu, c\kes kedua tu kena tekan tab baru leh komen. mmg leceh

  3. L.Lawlett says:

    aku rasa tak penting la
    cumanya takut spam je ar kan

  4. aku pon nyampah ngan word verification tuh...

    p/s:jd la pengomen tegar blogku, aku akn jd pengomen tegar anda balik...

  5. zati says:

    sesetengah blogger letak word verification sebab takut kena spam kot..

    tapi kalau tak nak kena spam & nak elakkan gune word verification, boleh je pergi kat settings>>who can comment>>registered user

    mudah, tak kena spam ^_^

  6. memang payah nak komen blog yang ade WV ni.. tapi itulah bila da malas baca jela hehe

  7. actually xpelu pun word veri. tu..xda effect pape pun.

  8. penting untuk blog i
    selalu banyak comment spam sampai terpaksa delete post2 yang lepas. tension!

  9. sy tak suke verification nak2 lg time line internet slow giler...time tu mmg button close je la yg sy nampak haha...

  10. Kazen says:

    test2 ade x kt cini...ermm
    jln2 cini..jom pegi PIKOM PC FAIR pat tgok biler

  11. yg xleyh nk taip verification tu mmg saket hati.sy xbuat pon word verification nih.kesian blogger2 sy.ahakz.. ;)

  12. da[Y]un says:

    hai Ze, tQ coz sudi singgah di blog sy.
    kalo dayun, baik xyah la verification tu. menyusahkan je. kalo takut readers bg komen yg ntah apa2/ x sedap didengar lebih baik settingkan ruang komen tu kpd WILL BE VISIBLE AFTER APPROVAL by...

  13. cik ery says:

    word verification tu agak menyusahkan sikit =)

  14. sye x buat pn. wat pe nk nyusahkan org yg nk komen kan. biar la org komen sng hati. ni nak soh org komen tp nyusahkan.. ish ish

  15. kyo_9 says:

    yup..
    ak pon biasa kene gak ngn member..
    dah tulis panjang2.. last2 xleh komen~ bila tanye, konon nyer member tuh sengaja x nak kasi orang komen~ WTF!

    dulu ak letak gak word verification tuh, tp bila di fikirkan balik, sebab ak cume setkan orang yg ade akaun jer boleh komen kt blog ak, x yah letak pon xpe~ ;)

  16. zackentry says:

    sama la kita EV..hehe

  17. zackentry says:

    bg kes yg kedua tu, banyak empunya blog tak perasan atau wat tak perasan jer..=)

  18. zackentry says:

    akan ku cuba..=)

  19. zackentry says:

    memang mudah tapi ada yang tak tahu..

  20. zackentry says:

    bila dah baca mesti nak komen kan??=P

  21. zackentry says:

    setuju..=)

  22. zackentry says:

    dahsyat sangat tu..spam yg mcmana tu?

  23. zackentry says:

    button close tu memang cantik kalau ada verification ni..hehe

  24. zackentry says:

    akan ku cuba merajinkan diri untuk ke sana..=)

  25. zackentry says:

    memang prihatin..=)

  26. zackentry says:

    kalau tak suka, delete je la kan?

  27. zackentry says:

    betul tu..setuju..=)

  28. eiysya says:

    mmg menyampah pun word verification nih..apa gunanya pun ntah..

  29. zackentry says:

    memang agak menyusahkan..

Share