Salam kepada semua,


Dengan ketidak puas hati oleh pihak tertentu disebabkan gol kontrovesi dalam perlawanan sebelum ini, ada yang mengatakan sistem pengadilan perlu menggunakan teknologi. Dikatakan bahawa sistem ini akan menggunakan konsep video pada bahagian dalam gol dan pengadil akan mengadili kesahihan gol tersebut berdasarkan rakaman video yang telah dirakam. Adakah wajar sistem pengadilan bola sepak menggunakan teknologi?


sekadar hiasan


Isu ini diperhebatkan lagi apabila kedua-dua perlawanan England melawan German dan Argentina melawan Mexico dilihat pengadil nampak macam terlepas pandang kerana mereka berada jauh dari bola dan agak lambat untuk mengikut pergerakan bola tersebut.



Pada perlawanan England menentang German, ulang tayang video yang diulang berkali-kali mengesahkan yang gol hasil sepakan Frank Lampard memang disahkan gol. Tetapi malangnya, pengadil tidak mengesahkannya dan mengejutkan ramai pihak terutamanya penyokong England. Adakah wajar bagi sistem pengadilan bola sepak menggunakan teknologi?



Pada perlawanan Argentina memang menimbul tanda tanya adakah pengadil tidak nampak atau saja buat-buat tak nampak? Tevez yang menjaringkan gol pertama tersebut menimbulkan rasa tidak adil pengadil yang megadilinya. Adakah wajar sistem pengadilan bola sepak menggunakan teknologi?


Berdasarkan soalan yang aku kemukakan "Wajarkah Sistem pengadilan bola sepak menggunakan teknologi?

















p/s: Apa pendapat korang semua?

8 Responses so far.

  1. aimee says:

    wajar la..
    kena la selari dgn teknologi skarang.
    smlm tu bola england mmg mcm muskil awal2.
    lepastu bile dah replay balik tgk masuk.
    x adil la.

  2. sgt tak adil...cis,nasib baik ref malaysia,en subkidin jujur..hehe
    geram la WC taun ni....mcm2 kes berlaku!
    Latest post:Bagaimana mahu menyatakan sayang yg sebenarnya?

  3. miss labi says:

    wajar kut..itu lebih adil..apepun rasanya pengadil kena dapatkan pengesahan video sebelum buat keputusan..

    in anyway, german still menang kalau gol itu diterima..it'll be 4-2.. =)

  4. madiey says:

    hehe, wajar la juga :D

  5. kalau ikotkan keputusan atas padang totally bergantung pd ref...tp ikotkan bley jdik cm x adil la kpd yg kene...FIFA kene duk minum kopi smbil cicah biskut merry bincang hal nih ngan jawatankuase...klu x...sie2 la letak camera kt angle tiang gol...xde fungsi..klu ade fungsi oklah jgk kn...

    ~sy sokong SPAIN :)

  6. heart~ says:

    walaupun nana tak tgk sgt bola sepak, tp nana stil cakap WAJAR!

    sian kot org penat lelah jaringkn gol tp tak dikira...haiyya~~

  7. Eciz says:

    ABAM ZACK.




    pendapat ku.





    WAJAR!!

  8. syazberry says:

    WAJAR. saya skonggg. wee~

Share