Salam kepada semua


Sekarang sudah banyak pertikaian dan perdebatan mengenai facebook iaitu satu laman web yang dicipta oleh Mark Zuckerberg yang merupakan seorang rakyat Israel. Di dalam data alexa.com, laman Facebook merupakan laman web yang teratas di Malaysia. Boleh cek di sini.



Apa yang aku nak cerita dekat sini adalah untuk memberitahu info yang mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada yang masih tak tahu mengenainya.



Setiap hari ramai yang update status masing-masing di Facebook dan setiap hari juga pengguna Facebook membalas komen status. Ada yang komen sesama rakan-rakan, ada yang mengenai isu semasa, ada yang dengan pasangan masing-masing dan banyak lagi status.

Apa yang aku nak tekankan ialah mereka yang mengutuk ISRAEL melalui status di dalam Facebook akan "suka"(like) kepada ISRAEL dan . Kenapa aku cakap macamtu? Cuba lihat gambar yang sempat aku print screen..


Bagi mereka yang menulis "ISRAEL" di status mereka, dengan kadar 1 @ 2 saat, status mereka akan muncul secara automatik di wall ISRAEL. Perhatikan perkataan yang diboldkan.



Rakyat Malaysia juga tak ketinggalan "like" ISRAEL secara tidak sengaja.



Mereka yang menaip "ISRAEL" secara tidak sengaja akan ter"like" ISRAEL. Sungguh licik perangai mereka. Dikatakan bahawa kalau kita tak nak "like" ISRAEL secara tidak sengaja, hendaklah menggantikan perkataan "ISRAEL" itu dengan "I5Ra3L". Lagi ramai yang suka mereka, bertambah ramai la yang "like". Kira dalam tak suka ada suka.


Dengan "like" yang semakin meningkat lebih-lebih lagi semasa ISRAEL menyerang kapal bantuan ke GAZA. "like" tersebut secara tak sengaja meningkatkan lagi empayar ISRAEL dengan bertambah ramai mereka yang "like" kepada ISRAEL.

Status yang terpapar pada Facebook ISRAEL tu sentiasa update setiap saat dan selagi mereka-mereka mengupdate status dengan menggunakan ayat ISRAEL pada status, selagi itu la ramai yang masih ter"like" kepada ISRAEL.

Jadi, jangan gunakan perkataan ISRAEL di dalam status Facebook tetapi gunakan perkataan I5Ra3L. Ayat paling mudah yang aku boleh terangkan bagi blogger ialah jika kita update status kita macam kita ter"ping" status kita dekat wall ISRAEL lahanat tuh. Jadi berhati-hati dengan penggunaan I5Ra3L dan bukan ISRAEL.

















Ada juga blogger yang cerita pasal ini. Sepatutnya ada lagi 1 blogger tapi aku lupa siapa. Kalau ada boleh bagitaw kat komen.











p/s: sama-sama la kita jangan terpedaya dengan tipu helah ISRAEL / I5Ra3L

11 Responses so far.

  1. hiooo betol lah

    tq for the info :)

  2. ooh..macam tue..barulah aku tau.. terima kasih atas info nie bro..tak pernah taip israel tue.. :)

  3. Eciz says:

    actually dalam ketahuan saya.




    kita kelik FACEBOOK je da cukup kita membantu ISRAEL tu.



    sbb dia buat cpc.



    then, dia salurkan duit tu ke ISRAEL.



    itu dalam pengetahuan saya la.



    nanti saya cari hujahan tu k. sekian. ;))



    walaucmne pun, kita tak dpt elak dari israel ni selagi kita on fb. ;)

  4. baru tau...de gak dgr pasal ejaan ni tp cm kurang pasti...tanks zack 4 de information...
    +_+

  5. yullyhani says:

    woo cmtu ea.licik betul.nseb baik xpnah tulis. btw thanks sbb sudi jenguk blog sye(-^^-)

  6. ~ ReD ~ says:

    seb bek x pernah tulis perkataan tuu..hishh


    Latest entry : Bila dah tak sayang, senang-senang je dibuang

  7. zA8dA says:

    Salam.
    weih aku copy bleyh?

    t aku letak credit:)

  8. http://zack-hacker.blogpsot.com/ plus http://zack-hacker.blogpot.com/
    *typing error sket pon dah boleh sebarkan dakyah..

  9. sye tinggalkan komen td, apesal error

  10. amirah says:

    salam.
    thnx atas info kamu..
    aku mmg xtau psl ni

  11. Fyzal says:

    mungkin sudah tiba masanya kita meninggalkan Facebook...

Share