sape nurul ni??hehe





ni la NURUL, adikku yang bongsu..


16/03/2010 iaitu harini nurul menyambut harijadinya yang ke 6 (6 tahun)


ini kek yang ku belikan khas untuk adik bongsu ku..hehe


tak sabar ye die nak potong kek..=)

sebelum ini ak tak ceritakan mengenai adikku kan?


meh duk rapat, ak nak bercerita ni..=P


nama : nurul hidayah binti salleh

umur : 6 tahun

sekarang masuk Pusat Pemulihan Dalam Komuniti di Semenyih..


ermmm, nape pusat pemulihan?


kerana adikku "kanak-kanak istimewa"..huhu


nurul ni sehat walafiat, tubuh badan tak ade cacat cela pendek kate aspek fizikal normal dan nmpak dari luaran die bukan kanak-kanak istimewa..



tapi...



die sindrom pembesaran..maksudnya?


walaupun umo dah 6 tahun, die masih lagi pelat..masih berfikiran seperti umur 2 tahun ke bawah..tak tahu mengira, tak pandai membaca, tak pandai bercakap..huhu


contoh ape yang die taw cakap..

sekim - aiskrim
kopok - keropok
awong - along
nengok tun - tengok katun
mot - remote(astro)

kire pelat abis la


disebabkan aku duduk dikawasan kampung n persekitaran sekitar tak berapa sesuai untuk membiarkan adikku(nurul) dilepaskan bersendirian di luar rumah..kire nye kene ade orang memerhatikan nurul ataupun kasi nurul duduk dalam rumah sahaja..


tapi agak kesian jugak kurung die dalam rumah dengan keadaan die yang sebegitu..dengan tv kat area kampung ni tak clear..


so aku sebagai anak sulung mencadangkan kepada orang tua ku supaya umah dipasang astro..bukan sebab aku nak tengok bola..tapi nak kasi die tengok kartun kat channel 611 - 616..bolehlah die mengisi masa lapang die di rumah dengan menengok astro daripada die duk wat bende2 pelik..main sorang2..


tapi, ak tak kesah..ak tetap sayang adik aku..ape yg die mntak, ak cuba tunaikan..hari ni banyak yang ak belikan untuk die..aiskrim, kek harijadi, ayam crispy..adessss





suka aku tengok die tak sabar nak potong kek..huhu










kenapa jadi cerita sedih ni..adeih













p/s:nothing to say..have a nice day to all..sekian..
























26 Responses so far.

  1. hanna says:

    hepy besday to nurul!!
    (^.^)

  2. syafawani says:

    hai adik nurul:)
    ni akak nurul komen n nak wish happy birthday!!:)
    be a gud girl ok:)

  3. hepi bufday nurul..=)

  4. Aiza says:

    samat hari jadi adik nurul :)


    p/s: even ta knl... kehkehkeh

  5. beLLa says:

    tersedih lak membacanya..huhu
    nwy,HAPPY BIRTHDAY SIS!

    eyh,2 kek choc mousse kan?;)

  6. zety says:

    Selamat hari jadi utk adik Nurul drpd kak Nurul..
    Sama plak besday kita kan? nwy.. semoga Allah sentiasa rahmati adik Nurul dan utk zack, bersabarlah dgn keadaan Nurul..mngkn ada hikmah Allah jadikan beliau menjadi..yang penting sbg ahli keluarga kena terus berikan sokongan kpd beliau k. Gudluck!

  7. happy birthday to adik nurul..
    alololo..cute je dia dpn cake..hee

  8. Cik aiNa says:

    hepi bufday utk nurul jugak. semoga Tuhan merahmati beliau. utk ZE jugak..DA tetap mendoakan yg terbaik utk ZE. hehe. kite kawan..kan..kan.

  9. happy besday nurul...
    terharu plak bace cara ZE layan adiknya...
    Bagos eh abg mcm ni..Thumbs up...

  10. ~ ReD ~ says:

    selamat hari lahir Nurul!!!=)

  11. helena's says:

    selamat hari lahir untul nurul..!

  12. thankz semua..huhu

  13. Sesumpah says:

    happy birthday jugaa :D

    comellah adik muh :)

    takpe, extra pahala jaga adik sebegini :))

  14. Si Panda says:

    Happy Birthday tok adik ko Ze.. hehehe.. ko ajar la dia jadi pandai.. :)

  15. Selamat hari jadi adik nurul hidayah dari kak nur hidayah ^_^

  16. Semoga adik ko dapat menjalani kehidupan yang normal seperti orang lain...aminn...

  17. Amir says:

    aku tersentuh plak baca entri ni...
    sbb aku suka budak2.. teringat kat adik beradik aku.. T_T

    hepi besday utk adik zack..

  18. happy besday dik nurul.. semoga Allah melimpahkan rahmat ke dalam keluarga kamu yang gigih memelihara insan istimewa seperti kamu..

  19. pidot :thankz..=)

  20. syue says:

    ahh, kesian nyee :'( sedih laa bile bace kisah ni. tk boleh laa tgk ade budak mcm die, rase tersentuh sgt!

    happy belated utk your sis.

  21. alamak..knapa sy terlepas bday nurul..
    ngee.. wish happy belated bday kat die..
    sy suke ngn kanak2 istimewa..
    sb tu sy amek koz minor pnddkan khas..
    if sudi... ley x sy nk taw serba sdikit sal nurul.. pembesaran die..\permakanan die..
    juz utk mengembangkan ilmu ttg knk2 khas.. if awk sudi..

  22. so sweet~ aku pun ada gak adek yg "istimewa"..adek bongsu aku..dia takleh melihat, pendek kata buta la..tp buta mata je, tak buta hati..umo dia skg 8 tahun..eh, 9 kot..aku mcm da lupe la..

    aku sgt syg dia gak, tp dia sgt nakal!! aku selalu cubit dia!! geram betul!!!

  23. owh..aku pon suka cubit adik aku jugak..geramm!!=P

  24. she's lovely..

    adik saye special jugak..
    she can't hear. but now already got hearing aid for her.
    she can't talk yet. sebab dia baru dpt dgr. sekarang tgh usaha ajar dia berckp since dia da 4 tahun and she's supposed too.


    pray 4 her. may Allah bless Nurrul too.. ^_^

  25. Shakila says:

    sweet bro..
    wt aku touchg..
    adik last aku pn istimewa,problem dr segi fzikal but die lbh bijak dr aku n adk aku yg 2nd..
    parent yg danugerahkn anak yg istemewa adalah makhluk yg terpilih..

Share